Kisah 2nd Photographer..

(this was taken from a discussion wall at Phondok Photography Group

Salam and greetings to all my dearest beloved PP members. Please kindly read through this (if you have the time) because the morale of the story is something that i wanna share and hope that we all can learn from this.

korang pernah dengar tak kes kes seperti, company A hired another photographer from a different company for an event. then masa dekat event tuh, ada orang approach the 2nd photographer nak bagi job. 2nd photographer tuh pun, mengeluarkan kad nama company nya sendiri, lalu memberinya kepada customer. 2nd photographer tidak memberitahu company A malah tidak berbincang akan perihal seperti ini bersama company A. Ada sesapa pernah lalui benda nie ker? kalau pernah, apakah tindakan dia tuh wajar? apakah perasaan korang dan apakah sepatutnya yang dilakukan oleh 2nd photographer itu?

A proper way or an ethical way on how the 2nd photographer should act would be, if you are hired by a different company, and you at the venue of the event, automatically, you are not suppose to promote or to pass around your contact number to prospect unless if your already have an agreement with the company A saying that you are allowed to do so. if there is a prospect inquiring things from you, please remember that you are representing company A at that moment. Either you bring that prospect to see the people from company A or at least get the prospect’s number and pass it to company A later on.

Tak ramai yang practice kan benda nie sebenarnya. zaman sekarang nie, ramai dah tak nampak nilai nilai atau etika ketika bekerja nie…dah banyak kali dengar kes macam tuh…kan? tapi tidak dinafikan…ada segelintir manusia yang berbuat sedemikian, yang masih mempunyai nilai nilai murni dan etika pekerjaan yang bagus.

Yesterday, i visited one of my client to pass her photos. I was so surprise when she said something about my 2nd photographer. She said, “nik…ktulu dengan u bukan satu company kan?”
“tak..dia lain..kenapa?” i replied
“tak der laaa…i hari tuh call dia and nak tanya pasal name card and all, then dia kata, tanya nik…apa apa…tanya nik..”
“then i ada call ktulu hari tuh cakap dengan dia about the gambar and all and since u bz, i tak nak kacau u nik, so i suruh laa dia yang datang jer alang alang, sama jer” my client continued
and i just sit there listening with a smile in my heart.

” i nampak ktulu tuh, apa apa jer i tanya ker apa ker, semua dia akan cakap, boleh…ok…tapi refer dekat nik dulu”

and so…i explained to my customer about what and why ktulu reacted such ways. ETIKA SEMASA WAKTU BEKERJA DAN NILAI NILAI MURNI SESEORANG INSAN.

I know ktulu is someone with work ethics ( walaupun korang tengok jer dia tuh senget tak menentu arah) but when a customer sees that in a photographer, that shows alot and it means alot. Bagi aku, for a customer to see and say things like that about your other photographer, aku rasa macam aku menang “Free Leica Cameras and Equipments for Life” wahahahah….

Guys, aku bukan nak puji dia…tak hengen aku nak puji dia sebenarnya…karang dari senget…terus straight…wahahahaa….but what i am trying to share or the morale of this story is, regardless where we are, with whom we work or no matter how bad or desperate we need a job, PLEASE WORK WITH A PROPER WORK ETHICS. Mungkin korang akan terlepas job sebab korang bagi dekat company A, tapi percayalah, tuhan tuh Maha adil, mungkin benda tuh kecik atau perkara remeh temeh, but not to some people. Bagi aku, selain daripada memanggilnya sifat beretika, ia juga dikenali sebagai satu sifat yang terpuji dan mulia.

Sebagai kawan, I AM PROUD OF YOU … and hope many others will follow ur footsteps (etika pekerjaan, bukan bab bab senget hahaahah)

Advertisements

About nikmuhdhafiz

NMHclicks "its more than just a photo"
This entry was posted in Tell and Tales of Photography. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s