Ilmu untuk dikongsi bersama, bukan buat PEKASAM!!!

Salam wahai blogku yang setia dimaki hamun di caci laci almarikan…dan jugak kepada beberapa insan yang singgah singgah sampai kata dah bosan asyik baca entry sama….nak buat macam mana…to begin with pun…i am not a good writer…buat karangan mengomel 5 muka surat tuh pandai laa…so here is the new entry to my dear blog and u (u know who u are)

nowadays nie banyak sangat articles saying and slamming these new age photographers…i just read one interesting article (mana? biarkan rahsia!!! ) dia dok cakap pasal equipments and knowledge. frankly…i couldnt agree more, bebudak sekarang nie memang pantang dapat benda best sikit, power sikit…lupa daratan terus..orang tegur bukan nak dengar..lepas tuh dok tanya and tanya lagi…pas tuh tak dengar and end up menyusahkan diri sendiri…sebab apa? sebab nak BEST!!! hambek ko dia punya best!! memang at one point…memang nak hempuk jer bebudak sekarang nie…bukan hempuk dengan kayu..hempuk dengan kata kata…tak paham aku apa yang korang nak sebenarnya…best sangat ker nak kejarkan glamer? best sangat ker dapat pujian and “like” bertubi tubi dekat FB korang tuh? frankly..be FUCKING honest and ask yourself….apa yang korang kejarkan sebenarnya?!! one of the thing atau ramai tak nak ketengahkan benda nie atau pura pura in denial, apa yang aku boleh tafsirkan daripada sifat korang yang dok mengejarkan nama dan glamer nie… ialah “ATTENTION DEPRIEVE” …. tapi, tak pernah pulak pun aku tengok yang bergelar orang lama atau otai otai tuh dok sebut pasal benda nie….yang dia orang tau..maki hamun bebudak baru pas tuh herdik sana sini macam dia org tuh hanjing….memang laa ko best…ko power…ilmu kau melebihi bulu di dada…tapi kan…korang pernah terpikir tak…terpikir apa? baca paragraph kat bawah tuh….

korang pernah terpikir tak yang salah satu sebabnya mereka menjadi macam tuh adalah disebabkan oleh orang orang yang macam korang nie jugak….riuh sana sini “because i have knowledge” laaa … “aku berpuluh tahun belajar” laa and macam macam lagi statement yang dikeluarkan oleh orang yang ternama…lepas tuh….buat apa? BUAT PEKASAM?!!! tak pernah terpikir ker kalau lah approach korang semua lain atau berlainan dari sekarang..insyaAllah things will be on the brighter side… “knowledge is to be share among each other” bukan nak buat ikan pekasam…. PAHAM!!??!!

“aku buat class apa..aku share knowledge aku dengan bebudak baru” sekarang aku tanya ko balik…ko berani bersumpah yang bahawasanya kau mengajar dengan penuh kejujuran dan keikhlasan dan tiada apa yang ko sembunyikan dari student ko?!! jawap laa kalau berani….

lepas tuh..ada pulak di antara yang bergelar “establish photographer” dok mengutuk 2nd photog laa ini laa itu laa, photographer tak diundang laa…belakang cerita…lu pun sama jer…pas tuh canang sana sini buat diri lu best…BUTUH laa wehh…itu bukan marketing…BANGANG!! common laa…aku tak kata yang aku nie kuat agama, but the basic concept of business through Islam, baca dan fahamilah oiiii….tak takut akhirat ker korang nie…sama sama laa ingat mengingati sesama sendiri…and kalau dah tau diri tuh sama jer….tak yah laa nak bomb orang… “i lost my fucking respect towards u man…seriously… u are one FUCK HEAD!!! ” sendiri buat…sendiri maki orang lain for doing the things that u ur fucking self buat…

ada pulak kes nie…lagi best…u are well known…and guess what…u pick an article from another site and u make it ur own, kalau bawah ada disclaimer or what so ever saying that it was taken or created partially from this this place ker…tak per laa jugak….ini..claim it as ur own…then korang semua fuck this new age photographers…sekarang korang tengok laa..perangai siapa lagi jijik dan buruk….

i am a nobody in the local photography scene…coz i couldnt be bothered with such dark politics and hypocrites. who am i to judge…i am a nobody…but what pisses me is when someone is being hypocrite towards others…aku pantang kalau orang menganiaya orang lain…. “kata kata itu adalah suatu penganiayaan” jadilah orang yang mencontohi bukan dicontohi…we look highly upon u guys….for Goodness sake… BE THAT FUCKING MAN!!!! sudah sudah laa mengeluarkan article tembak sana sini…tak kemana wehhh… baik korang chanel that energy to help the new fucked up generation (according to you guys)

selalu aku tanya kau kan blog…sekarang nie aku nak tanya diri aku balik….siapa yang fucked up sebenarnya nie?

p/s- article ini bukan berunsur mencari perbalahan sesama kita, tetapi sebagai satu suara yang tidak cukup kuat untuk menjerit meminta pertolongan, meminta bantuan agar memerdekakan dirimu yang penuh dengan kebencian dan kemarahan….marilah kita berganding bahu dan didiklah mereka seikhlas hati….

“ilmu tak boleh dibawa ke akhirat , amalan yang akan dibawa bersama”

Advertisements
Posted in Tell and Tales of Photography | Leave a comment

Cincin Pengikat Dua Hati

Pemilihan warna, bentuk potongan tepat serlah personaliti wanita
CINCIN memainkan peranan penting dalam majlis perkahwinan. Berbandingaksesori lain, cincin bagaikan `kepala’ sama ada dalam adatpertunangan mahupun perkahwinan. Malah, bagi adat merisik, hanya cukupmembawa sebentuk cincin sebagai tanda hasrat hati untuk menyuntinggadis idaman.
Begitu juga dengan majlis pertunangan. Seseorang gadis itu akan sahmenjadi tunangan orang apabila cincin hantaran sudah disarungkan dijari manis. Malah, dalam adat istiadat Melayu, bagi acara pernikahan,adat menyarung cincin bagaikan satu kemestian dilakukan walaupun hanyaakad diwajibkan.Begitu pun sejak kebelakangan ini, ada pasangan yang inginkan kelainandengan menggunakan barang kemas lain seperti gelang tangan dan rantaileher berbanding cincin pada upacara pernikahan mungkin kerana cincinsudah diberikan pada majlis merisik dan pertunangan.
Bagaimanapun, kuasa cincin dalam majlis perkahwinan tetap relevan.Tidak semua yang menggantikan cincin dengan barang kemas lain terutamamereka yang berpegang teguh kepada adat istiadat setempat.
Jika anda sedang merancang untuk menamatkan zaman bujang dan sedangmencari cincin bersesuaian dengan pasangan anda, beberapa perkaraperlu diambil kira dalam memilih cincin bersesuaian kerana pemilihancincin buat seorang wanita sememangnya haruslah sempurna.
Ingatlah, cincin mencerminkan personaliti wanita berkenaan. Warna,jenis batu dan bentuk potongan batu dan cincin memainkan peranan yangpenting. Sebagai contoh, warna dikatakan mencerminkan emosi danpersonaliti seorang wanita. Misalannya warna biru dikatakan membawamakna ketenangan.
Jenis batu pula menonjolkan kepada semua apakah jenis gaya yangdimiliki seorang wanita itu. Lazimnya, untuk pertunangan atauperkahwinan berlian yang dianggap teman baik wanita menjadi pilihan.
Jangan bimbang jika anda hendak membeli cincin berlian, tetapi sigadis meminati warna tertentu kerana hari ini berlian juga didatangkanpelbagai warna. Berlian berwarna merah jambu mengatakan seseorang ituunik dan menuntut perhatian daripada semua setiap kali beliau berjalanmasuk ke bilik.
Potongan batu juga berperanan besar terutama berlian. Ada empat ciripotongan yang ketara perbezaannya di antara satu sama lain, iaitupotongan kusyen, pir, zamrud dan hati. Potongan kusyen mempunyai sifatantik dengan gaya romantik serta kelihatan klasik, manakala potonganpir pula dibentukkan seperti setitis air lebih sesuai dijadikan buahrantai atau sepasang subang.
Potongan zamrud juga dipanggil step cut kerana ia mempunyai ciri yangamat teguh dan leperkan serupa seperti tangga. Potongan hati amatsinonim dengan sifat romantik dan banyak digunakan bagi cincinpertunangan untuk melambangkan cinta sejati.
Sentuhan sempurna sebentuk cincin datangnya daripada jenis bahan yangdigunakan bagi mengikat batu permata pilihan hati sebagai sentuhanterakhir cincin berkenaan.
Wanita membeli cincin bukan hanya kerana mereka ingin berkahwin ataubertunang, tetapi juga kerana mereka ingin memakai aksesori yangsenang dipakai dan pada masa sama mempunyai impak kuat padapenampilan. Sebab itulah wanita sanggup membeli sebentuk cincin yangberibu harganya.
FAKTA
Panduan untuk memilih berlian
Rujuk kepada 4C-Carat, Clarity, Colour, Cut# Carat merujuk kepada berat berlian berkenaan. Lebih karat bermaknalebih berat tapi tidak selalunya lebih mahal.# Clarity bermakna kejernihan. Butiran kecil-kecilan yang tidak bolehdilihat mata kasar sering kali ada dalam batu berlian kerana cara iadihasilkan. Lebih kurang butiran kecil itu bermakna lebih baik.# Colour, iaitu warna bermaksud jika ia lebih kurang warnanya danlebih dekat kepada tiada warna langsung bermakna batu itu lebih bernilai.# Cut atau potongan ialah satu-satunya ciri yang boleh diubahsuai.Potongan pada berlian amat penting, lebih licin potongannya bermaknalebih bernilai jika cara potongannya betul.
Panduan memilih batu permata
Dilihat sebagai batu bernilai dan berharga, seseorang itu haruslahmemilihnya berdasarkan warna, keunikan, bentuk kristal yang dijadikandan ciri optik. Pakar permata mengatakan ada lima jenis batu permatayang dikategorikan sebagai amat berharga iaitu berlian, delima,zamrud, nilam dan kecubung.
Panduan memilih mutiara
Kilauan, warna, saiz dan bentuk simetri. Saiz itu penting dandikatakan lebih besar mutiara itu lebih bernilai. Walaupun mutiaramempunyai lapan jenis bentuk, bentuk bulat yang sempurna dikatakanpaling berharga kerana sukar ditemui. Mutiara ternakan lebih murah berbanding mutiara asli, tetapi tidak lari kualitinya.
Article from Nazri Salleh from Rancang Perkahwinan Group, thank you for the use of this article 🙂

Pictures by NikMuhdHafiz

Posted in Phondok Photography | Leave a comment

Choosing 2nd hand body

taken from a discussion from FB…

  • Abu Dzarr Mohammad Lamappanganro apekah kretiria utama dalam pemilihan kamera dslr 2nd jika kita hendak memilikinya…
    dari aspek bodynyekah adakah berfungus?
    dari aspek lensnyekah?
    dari aspek SCnyekah?
    sape2 blh tulun… semoga pemilihan kamera 2nd tidak mengecewakan pembelinya…

    12 hours ago · Mark as Irrelevant · Report · Delete Post

  • Nik Muhammad Hafiz kebiasaanya, jikalau nak membeli camera 2nd, this are the few things yang saya akan titik beratkan :

    -tahun purchased, better kalau ada warranty even kalau warranty dah habis (ini dilakukan sebab u boleh counter check the camera dengan manufacturer. Manufacturer atau support team kebiasaannya akan meminta warranty number dan serial number camera)

    -check body for any default, grip tertanggal / built in flash functioning / ada kemek atau chipped on the body / basically just make sure the body is ok and tiada kesan yang menunjukkan body pernah jatuh (kalau body pernah jatuh dan tidak meninggalkan marks, maknanya body tuh tak laa terhentak kuat sangat

    -switch on camera dan test semua functions, tengok ok atau tak, responding atau tak, buttons on camera ok atau tak

    -check shutter count berapa ribu dah pakai (nikon dan canon, cara nak checknya berlainan. pastikan anda tau berapa tahap maksima shutter count untuk body tersebut

    -check tempat lens mount, bukak dan cuba tukar lens (some body akan hadapi masalah, such as, apabila nak tukar kepada lens yang lain, apabila memasangnya, dia jadi ketat sikit, check dengan owner and tanya kenapa, this problem boleh menghakis besi di keliling lens (terjadi kepada saya)

    kesimpulannya…check dia punya body ok atau tak then function wise dia, working atau tak…but do keep in mind, barang 2nd hand, tak semua yang seperti yang selalu difikirkan, kalau u bernasib baik, u akan dapat 2nd hand punya body yang macam 1st hand.

    additional tips- selalunya i akan tanya owner tuh, dia hobbyist atau guna camera untuk buat events, hobbyist, dia lembut sikit penggunaannya dari event users tetapi dari segi penjagaannya, event users lagi tau. hobbyist nie normally shutter count tak laa tinggi mana berbanding dengan event users. Ajak kawan atau sesiapa yang tau tentang camera untuk teman ketika membeli/ view 2nd hand body, bukan apa…untuk 2nd opinion.

    apa yang saya tulis diatas adalah asas sahaja, rasanya kalau tanya yang lain, mungkin Abu akan dapat lagi banyak tips, but for me…itu lah yang saya akan buat, hopefully ada yang lain sudi berkongsi tips tips lain bersama 😉

    11 hours ago · Delete Post

  • Abu Dzarr Mohammad Lamappanganro trima kasih infonya.. serba sedikit bertambah ilmu…

 

Posted in Phondok Photography | Leave a comment

Maternity Shots…

Shots taken by C-roll and at Serindit Photo Studio.

Editing by me as i took the shoot and burn package only.

selalu ambik gambar orang..now…ahhh..hambek…baru ko tau…ingat senang nak kena ambik gambar hahahahaahaha….kudos to all Models out there…aku tak tau laa macam mana korang can do it hahahaahh :p

more pictures – click here

Posted in Yap YaP | Leave a comment

Finally!! Jawapan yang berasas !

over the years…my mind is always troubled by this particular question…i asked many people and i thankful for their answers but those are not answers those are just comments and feedbacks…so after carefully choosing the person to ask (base on certain criteria) i finally got my answer after god knows how many years it has been messing with my mind . Below is a conversation through FB msg between me and the famous photographer,  Abang Adhadi Mohd :

Me:

Salam bang, saya nik, minta maaf atas kehadiran msg nie kalau menggangu, saya ingin meminta ur point of view atau nasihat daripada seseorang yang berpengalaman dan tahu apa yang dia cakap seperti abang. Saya buat banyak research dan kajian untuk mencari org yang sesuai untuk bertanya. Soalan saya ialah…

Apabila seseorang itu mengajar (photography), adakah patut dia ajar tanpa batasan (tidak menyembunyikan dan sedia berkongsi maklumat penting yang dianggap sebagai trademarknya atau “secret” seseorang pengajar tersebut) kepada participant atau pengajar tersebut mestilah menyembunyikan maklumat yang dianggap “secret” itu?

Kenapa saya bertanya? Saya juga seorang pengajar tetapi saya tidaklah hebat seperti yang lain dimana ada membuat kursusnya sendiri,saya cuma mengajar apabila dijemput. Bagi saya,banyak lagi yg perlu saya belajari sebab itulah saya tidak membuat class atas nama saya. Semasa class, saya akan berkongsi ilmu dan maklumat tanpa batasannya sampai ditegur oleh participant sendiri, contoh ayat “nik,kenapa kau ajar kita org teknik ni? Ko tak takut ker kalau kita org buat jugak mcm nie? Jawapan saya, “alhamdullilah laa kalau korang buat dan bila korang buat, secara automatic,saya akan berkata kepada diri saya untuk melakukan benda yang berlainan,dari situ lahirnya self improvement n motivation untuk saya terus melakukan benda yang baru” itu adalah pandangan saya,tetapi ada jugak yang menegah saya supaya jgn berkongsi segalanya apa yang saya tau. Di sini saya agak confuse, saya bukan lah alim mana pun,tetapi Islam telah mengatakan bahawa tanggung jawab yang dipikul oleh penyampai ilmu itu,banyak amanahnya,salah satunya ialah bersikap tanggung jawab dan amanah. Tetapi lain pulak bila saya ditegur.

Pada pandangan abang,apakah langkah atau jalan penyelasaian ini? Sekali lagi saya minta maaf jikalau msg ini agak panjang dan menggangu,saya harap abang dapat membantu supaya saya tidak melakukan sesuatu yg salah sebagai tenaga pengajar…sekian… Terima kasih sekali lagi 😉

Reply from Abang Adhadi Mohd :

Salam. Ni soalan yang terbaik pernah saya dapat sepanjang kareer training saya. Saya akan cuba jawab seikhlasnya.

1. Half yang kita tau hari ini, akan obselete dalam masa 2 tahun, ikut kajian orang putih lah. Thats why kita perlu sentiasa belajar.

2. Mengajar orang lain teknik yang anda tahu akan obselete, akan membuatkan kita sentiasa mencari teknik lain yang lebih baik.. saudara betul, self improvement

3. Terlalu sedikit apa yang kita tahu. Terlalu banyak yang kita tak tau. Dengan sharing cuma few percent yang kita tahu, berapa lama lagi kita nak cover yang kita tak tahu lagi walaupun kita share setiap hari?

Saya share teknik teknik yang kadangkadang saya telah labur wang yang banyak dalam magazine, masa, buku dsb. Saya tak pernah rasa rugi. Speed pembelajaran saya lebih cepat lagi.. alhamdullilah.

Dulu saya tinggalkan wedding fotografi bukan sebab saya fedup dengan fotografi, atau penat, tapi sebab bila saya spent masa lebih banyak sharing dengan orang lain, saya dapat lebih banyak income lagi thru classes dan product digital.

Saya earn twice dalam membuat kelas dan ebook dsb, berbanding actually turun dan shoot. Which, waktu freelance pun saya boleh earn xxk per months easily.

Ikhlaskan hati mengajar, u buat benda yang betul. Jangan fikir sangat untung rugi dan jangan fikir sangat apa pandangan negatif orang lain. Rezeki kita nanti Allah uruskan

check out the answer and how he answered haahahah..splendid…and this is what i call “kata kata dari seorang pendidik” …terima kasih bang 😉

Posted in Phondok Photography | Leave a comment

Garden Photography Camp

Garden Photography Camp at Putrajaya Wetland… limit to 60 seats only, 2 days and 1 night, RM150… hehehehe…this is what i have been waiting the whole year hahahah….LETS DO THIS AGAIN!!!! hahahaahah

ehem ehem…. (Alhamdullilah ke atas rezeki Mu ya Allah…berkatilah dan hindarkanlah segala benda dan anasir yang ingin menjatuhkan hamba mu ini Ya Allah…hambamu memohon perlindungan dariMU yang Maha Esa)

Wetland Putrajaya

 

Posted in Phondok Photography | Leave a comment

Thank You Full Circle Pix

wOohoO!!!! finally Full Circle Pix accepted me officially to be one of their photographer….are u happy  nik?! err…frankly…its a mixture of both if u must know my dear blog yang sungguh laa kepochi….”what mix feeling?” …. its like this…

Full Circle was created by this great couple, Rav and Sanjit. I can go all the waaaayyyyyyyyy to tell u guys about the great couple but they are just too modest and kind people so i shall spare the story in case nanti i kena saman from them hahahaha….kidding guys :p …ok back to the question of why the feeling is mix…err..well…it is because…again laa kan…back to my chronic low self esteem syndrome (i just got a piece of a super nag from my wife regarding this)

To make u understand wahai blog ku…the people or should i say the Photographers in Full Circle are those photographers who are quite well known and respectable in both domestic and international. Sanjit, a world semi finalist for World Wildlife competition who is also shooting for Olympus and most of his pictures has been published in BBC over the years (i personally have seen some of his work, let me tell u this bloggy…those pictures are nasty and to me, National Geographic standard wehhhhh, its hard to find photographers who can produce such quality here, and big capital NO…i am not trying to be an ass kisser here!! ). “how come i never know?!” … like i said….Sanjit is the kinda guy who doesnt like “Hoo Haaa” …. and then…there is this another guy… Greg Yang – a chief editor for Digital Camera Magazine (DCM) ….last but never the least, Full Circle’s Marketing Diva, the one and only…Rav…the backbone and the strength of the company who constantly putting hopes and having faith in this upcoming new company to bring the revolution to the world..hhahahaa….abit too much..but who cares….no one read my blog anyway…hahahahah…and then…the new addition… Nik Muhammad Hafiz … who the heck in the world is that guy?!!! U GET IT NOW DEAR BLOG?!!! … the others is like TERBABOM!!!! and suddenly…me…damn…hahhha…

Another part of me is happy and the feeling is overwhelming…i humbly say thank you to Sanjit and Rav for giving me the trust to collaborate and to be part of Full Circle Photography…and as for the feeling i had up there, i will take it as a challenge and will do my very best to keep up with their expectations and results, thou i am just a no body and working with such high profile people, i will take it as a challenge and as a learning ground for me….once again…thank you FCP … click here to read more 😉

Posted in Tell and Tales of Photography | Leave a comment

Personal Achievements

since i know that not many people or should i say only a feeeewwww people know the existence of this blog…thats why i dont mind to post this up here. why not share it in facebook? HELL NO….hahahaahah…Why? it is because….err…because….damn it….well…it is because…OK LAAAA… AKU JAWAP!! it is because i think or i feel that what ever i received is not a big deal at all to some people but it is such a BIG deal to me because this is my personal achievements…and i only share it with certain people….why?! STOP ASKING ME WHY U DAMN BLOG!!! …ok fine…so…WHY?! …. fine… well…because the industry here ..OMFG..the politics is even worse then PKR and BN. Silap sikit…orang akan cakap ko nie berlagak laa ini laa itu  laa…jadi..lebih baik aku  share dekat tempat yang orang kurang tahu akan kewujudannya…contohnya blog nie….aku buat blog nie pun sebab aku suka menulis and share my thoughts…with whom? dengan siapa lagi?! dengan kau jer laa wahai blog oiii… ok…enough of this crap..talking to myself….so here it is…

Posted in Tell and Tales of Photography | 4 Comments

Basic Photography Class at USIM

Alhamdullilah…yesterday was the BPC at USIM, supposedly buat 2 hari…but due to certain circumstances and ada yang tak boleh datang for 2 day, so we all decided to finish it yesterday itself…

Thou it was a small class but i am quite happy to see that they managed to absorb at least 40% from what i have shared with them. Kalau nak dapat 100% memang tak laa kan… barely people go for any training or workshops and come back with a 100% input…nak nak photography…when it is all about doing it. what makes me so sure and happy that they understand what i’ve thought them is because, after the class, we had an outdoor photoshoot. All of them at first doesnt know what is light meter and how to properly use shutter and aperture. During the outdoor shoot, they practiced on water fountain, car drifting and at night, they produced a picture with a car’s light trail in it and they were so happy with it…aku pun happy..of course hahahaha….anyhoo… knowledge is to be shared among each other and i hope to receive more invitations to do this so that i can share with the world….

special thanx to Zakuan (organizer) and Farouk from USIM…thanx guys 😉

Posted in Phondok Photography | Leave a comment

Alhamdullillah….

Continue reading

Posted in Tell and Tales of Photography | Leave a comment